Zijn er kosten aan verbonden?

De kosten voor de gespecialiseerde individuele begeleiding worden betaald vanuit de Wet Maatschappelijke Ondersteuning.

Je kunt op basis van Zorg in Natura individuele begeleiding krijgen. Dit gaat via een beschikking van het wijkteam/sociaal team/buurtteam van de gemeente waarmee de VertaalSlag een contract heeft.

De VertaalSlag heeft een contract met de regio’s:

Regio Zuid-Oost Utrecht:

Utrechtse Heuvelrug: Amerongen, Doorn, Driebergen-Rijsenburg, Leersum, Maarn, Maarsbergen en Overberg, Zeist: Zeist, Austerlitz, Bosch en Duin, Den Dolder en Huis ter Heide, De Bilt: De Bilt, Bilthoven, Maartensdijk, Westbroek, Hollandsche Rading en Groenekan, Bunnik: Bunnik, Odijk, Werkhoven en Vechten, Wijk bij Duurstede: Wijk bij Duurstede, Cothen en Langbroek.

Regio Gooi en Vechtstreek:

Blaricum, Eemnes, Gooise Meren: Naarden, Muiden, Bussum en Muiderberg, Hilversum, Huizen, Laren, Weesp, Wijdemeren: Ankeveen, Breukeleveen, ‘s-Graveland, Kortenhoef, Loosdrecht en Nederhorst den Berg

Gemeente Borger-Odoorn:

1e Exloërmond, 2e Exloërmond, 2e Valthermond, Borger, Bronneger, Bronnegerveen, Buinen, Buinerveen, Drouwen, Drouwenermond, Drouwenerveen, Ees, Eesergroen, Eeserveen, Ellertshaar, Exloërveen, Exloo, Klijndijk, Nieuw-Buinen, Odoorn, Odoornerveen, Valthe, Valthermond, Westdorp en Zandberg.

Bij een beschikking voor Zorg in Natura stuurt de VertaalSlag de rekening voor de begeleiding naar de gemeente en de gemeente betaald de uren begeleiding die zijn afgenomen. Voor de zorg die je afneemt betaal je een eigen bijdrage aan het CAK. Dit is een abonnementstarief van € 19.00 euro per maand.

Je kunt bij de WMO-afdeling (Wet Maatschappelijke Ondersteuning) van je gemeente een afspraak maken voor een gesprek over je hulpvraag en aangeven dat je graag ondersteuning wilt van De VertaalSlag. Samen met de medewerkers van de WMO bespreek je je hulpvraag en hoeveel uur per week je begeleiding nodig hebt. Zij nemen dan contact op met  De VertaalSlag. Wanneer er ruimte is en de gevraagde hulp geboden kan worden kan het traject gaan starten.

Je kunt een Persoonsgebonden Budget (PGB) aanvragen bij de gemeente waar je woont. Dit gaat ook via de WMO. Dit kan bij de gemeentes waar de VertaalSlag een contract mee heeft, maar ook bij de gemeentes waar de VertaalSlag geen contract mee heeft. Je kunt contact opnemen met de WMO om je hulpvraag te bespreken en te bespreken dat je dit graag wilt financieren via een PGB.